26 Tem 2013

Önerdiğim 8 Japon Dizisi

 Eveeet ,  bu listede yer alan dizilerin çoğu uzun zaman önce izlemiş olduğum yapımlar. Bu nedenle ayrıntıları (oyuncuların tam adları , yan karakterler vs.) hatırlamıyorum yine de Japon dizisi izlemek isteyen yine de tam emin olamayanlara yardımcı olmak istiyorum :)
  
  Baştan belirtmek isterim ki listede fazla aksiyonlu , kanlı vb. diziler yer almıyor.Genelde okul tarzı ,shoujo mangaya benzeyen dizileri tercih ettim :) Lafı daha fazla uzatmadan listeye göz atalım ^_^





1. Switch Girl                 

Dizimiz mangasının ve animesinin başarıyı yakalaması nedeniyle çekilmiş harika bir yapımdır.Kısaca konusu evde hantal,çirkin ve aşırı derece pasaklı Tamiya Nika'nın okula gelince şalterlerini attırması sonucu güzel,bakımlı ve kibar bir kıza dönüşmesidir.Okula yeni transfer olan Kamiyama Arata ise okulda çirkin,sorunlu ve avare imajı yaratırken eve gelince fıstık gibi bir oğlan olmaktadır. Nika'nın böyle garip davranmasının nedeni bilinmese bile Arata'nın nedeni ilerleyen bölümlerde anlaşılıyor. 
  Dizi 2 sezonluk ve her bir bölüm 27 dakika. Sıkılmadan izlenebilecek bir shoujo klasiği.Senaryoda aksiyon,aşk,entrika ve komedi bir arada bulunuyor.Ayrıca dizinin Japon halk müziği havası verilerek oluşturulmuş modern OSTleri var ancak hiçbir sitede bulamadım :(
   Şunu da belirtmek isterim , dizimiz genel olarak bakarsak kızlara hitap ediyor.Erkeklerin anlamayacağı veya iğrenç bulabilecekleri pek çok 'materyal' kullanılmış.Hatta bazı sahnelerde ben bile 'Ohh,bunu nasıl kullanmışlar?' diye kendi kendime sordum.
  Eğer dizi hoşunuza giderse buna benzer bir yapım daha var , daha doğrusu anime. Adı Kare Kano. Ben Türkçe altyazılı halini bulamadım.İngilizce izlemek sizin için sorun olmazsa ona da bakmanızı tavsiye ederim :)


2. Perfect Girl Evolution
 Dizi 4 tane yakışıklı mı yakışıklı erkeğin gotik , tabutta uyuyan , en yakın arkadaşları iskelet-iç organ modelleri olan , kendini dış dünyadan soyutlamış Sunako'yu bir leydiye dönüştürme çabalarını konu alır.Tabi esas kızımızın böyle davranmasının nedeni 2 yıl önce sevdiği çocuk tarafından 'çirkin' olarak nitelendirmesidir.
 En komik yapımlar karşısında bile sadece tebessüm eden biri olarak dizinin beni gerçekten eğlendirdiğini söyleyebilirim.Zaten oyuncuların mimikleri,konunun akışı ve Kazuya Kamenashi dizinin kısa zamanda bitirilmesini sağlıyor.
 

Animesinin Türkçe altyazılı hali mevcut.




3.Asuko March 

Girdiği sınavda yaptığı bir hata sonucu istediği liseye gidemeyen Yoshino Nao mecburen Asuka Bölge Teknik Lisesi'ne gitmek zorunda kalır.148 öğrenci arasında sadece 3 kız vardır ve Nao sınıfındaki tek kızdır.Oğlanların sürekli kavga etmeleri , kızları okullarında fazlalık gibi görmeleri ve teknik derslerin zorluğu yüzünden zaten kızlardan biri okulu bırakır.Geriye iki kız kalır.İşin aslı diğer kız Nao'yu kendine rakip olarak görmektedir.Lise dizisi olması itibariyle -sanırım bu geyikten hiç vazgeçemeyeceğim- olaylar sürekli okulda geçiyor.
Dizinin birkaç komik sahnesinden bahsedecek olursak, beni en çok güldüren erkeklerin teknik dersleri için sınıfın ortasında soyunmasıdır. Ne yapacağını bilemez halde Nao ise ellerinde kıyafetleriyle etrafına bakmamaya çalışır.Daha sonrasında ise üstünü değiştirecek yer bulması ve kıyafetlerin bolluğu diğer sorunlardandır.
Tabi okul dizisi olunca içinde aşk olmazsa olmaz.. Nao okulda kendi halinde takılan Yokoyama Aruto'ya çarpılır.Tabi önlerine çıkan engellerin de haddi hesabı olmayacaktır.
Dizinin ülkemizde de olabilecek olan bir olayı ele alması , komedi unsurlarının aşırıya kaçmaması ve arkadaşlığın çok güzel vurgulanması onu 1-2 günde bitiribilecek bir dizi haline getiriyor.Zaten de 9 bölümcük bir şey :)


4.xxxHolic
Kimihiro Watanuki kanında taşıdığı aile özelliği sayesinde hayaletleri(ayakashi) görebilmekte ve onları kendine doğru çekmektedir. 
 Birgün okul çıkışı ayakları onu belli bir bedel karşılığı kişinin dileğini gerçekleştireceğini söyleyen Ichihara Yuuko adlı cadının dükkanına getirir.Watanuki hiç düşünmeden hayaletleri görmemeyi ister.Dileğinin bedeli ise Yuuko gitmesine izin verene kadar dükkanda çalışmaktır.
  Her Japon dizisi gibi bölümler kısa ve az. Yine de bu açığını Türkçe'ye çevrilen animesi ve mangası kapatıyor.Müzikleri ise animeyle fazlasıyla uyumlu.
 Genel birkaç yorum yapacak olursak , komedi unsurları yok denecek kadar az.Onun yerine bol bol korku ve büyü kısımları var. Yavaş ilerleyen dizileri sevmiyorsanız izlememenizi tavsiye ederim.Üstelik benim gibi dizinin başından beri, cüretkar kıyafetleriyle boy gösteren Yuuko ve Watanuki arasında romantik bir şeylerin geçmesini beklerseniz de hayal kırıklığına uğrarsınız :)

5.Bir Abla Zulmünün Hikayesi
15 yaşındaki Yoko , çocukluğundan beri bencil ve şeytani ablası(Makiko) tarafından eziyet görmüş bir lise öğrencisidir.Ablasının bu şeytani tavırları nedense hep iyi şeylere vesile olur ve çevresindeki diğer insanların -Yoko hariç- onu bir 'melek' gibi görmesine neden olur. Hatta herkes ablasının 'adaletin yanında' olduğunu düşünmektedir.
   Ama en kötüsü de ablanın aşık olduğu zamanlardır.Çünkü o aşık olduğu tüm sorumluluk Yoko'nun üstünde kalmaktadır.Makiko'nun şeytani tarafını bilen tek kişi Yoko'dur.Peki ya diğerleri?
  Konuyu bitirdikten sonra hemen iyi eleştirilere başlayayım. Makiko'nun oyunculuğu gerçekten HARİKA!Ne fazla mimik yapıyor ne de aynı surat ifadesinin takınıyor. Her bölümde farklı bir olayın olması dizinin akışını sağlamış. Aynı zamanda bölümler 46 dakika olduğu için olaylar birbiri içine girmeden anlatılıyor. Komedi unsurları gayet gerçekçi , animevari kısımlar yok. Dizinin en sevdiğim bir diğer konusu ise Yoko ve okulun popüler çocuğu Okamoto Riku ile arasında geçenler. Riku'nun okulda hiçbir kızla konuşmadığı halde Yoko'ya sataşması , Yoko'nun ablasının görevleri yüzünden sürekli utanç verici durumlarda kalması , o durumlarda ise genelde Riku'nun onu fark etmesi ve dalga geçmesi dizinin hızla akıp geçmesine neden olsa da bana arada bir Yoko'nun yüzüne de sanşın güldüğünü hatırlatıyor.
  Kötü eleştiri kısmına gelecek olursak -hepinizin de tahmin edebileceği üzere- ablanın yaptıkları canımı sıkıyor. Hele o kadar kötülüğü yaptıktan sonra ödüllendirilmesi ve işin ceremesini Yoko'nun çekmesi çok çok sinir bozucu. Diziyi izleyenler her ne kadar bu tür olayların birkaç bölüm sonra normal gelmeye başladığını söylese de ben bir türlü katlanamadım. Üstelik bazı kısımlarda Yoko'yu da çok saf buldum. Ablasının ne kadar şeytan olduğunu bilse bile bir dediğini iki etmiyor. Yine bu gibi kısımlar ilerleyen bölümlerde azalıyor.

6.Ouran High School Host Club 

Hikayemiz elit tabakanın gittiği bir özel lisede geçmektedir.Yanlışlıkla ayağı takılıp antika bir vazoyu kıran Fujioka Haruhi , host cluba borçlanır.Toplumun alt tabakasından gelen ve zaten burslu okuyan Haruhi bu borcu ödemek için host clubta çalışmaya başlar.
   Animevari komedi unsurları bulunduğu için bana, yaşımdan küçüklere hitap eden bir dizi gibi gelse de Haruhi'nin herkesin aşırı tavırlarına rağmen sakin davranması ve ikizlerin birbirlerine duydukları 'saf sevgi' için bile izlenmeye değiyor.
  Her Japon dizisi gibi her bölümde farklı bir olayı içeriyor.
  Filmi de çıktığı için aklınızda hiç soru işareti kalmadan bitirebilirsiniz. 





7.Kami no Shizuku
  Kazuya'nın muhteşem oyunculuğunu sergilediği bir yapım daha karşımızda ^^
   Genç bir adama dünyaca ünlü şarap eleştirmeni olan babasından  miras kalıyor.Servet değerindeki bu miras bir şarap koleksiyonu. Ancak babası bu mirası alabilmesi için bir şart sunuyor. Üvey kardeşiyle 13 adet şarabın adlarını görmeden tatlarına baktıkları ve adlarını söyledikleri bir yarışma. Ancak sorun şu ki üvey kardeşi çok ünlü bir şarap eleştirmeni ve kendisi geçmişinden gelen bir olay yüzünden hiç şarap içmeyen biri , acaba kazanma olasılığı ne kadar ?
  Dizimiz gayet çekişmeli bir konuyu ele aldığı halde sakin sakin ilerliyor.Genel konusu dışında arada bir romantik sahneler veya komedi unsurları bulunuyor.Müzikleri klasik müzik tarzında ve bol bol değişik resimlerin bulunduğu kısımlar mevcut.
  Şaraplarla ilgilenen veya ilgilenmek isteyenler için mükemmel bir dizi. Şarabın nasıl yapıldığı,nasıl saklandığı,nasıl servis edildiği ve şarap çeşitleriyle ilgili birçok şey öğrenmek mümkün.

8.Itazura na Kiss 
En sona konmayı hak etmeyen bir dizi olsa bile ilk önce Kore yapımını izlediğimden ötürü sürekli olarak ikisini kafamda karşılaştırdım.Bu da diziyi benden soğuttu.
  Konusuna geçmeden önce şunu belirtmek isterim ilk olarak Playful Kiss(Güney Kore yapımı) izlediyseniz buradaki oğlan size daha soğuk ve kaba gelebilir.Kız ise tam tersi Oh Ha Ni'den daha aklı başında :)
   Aihara Kotoko, lise hayatının ilk gününde atletik, zeki ve bir o kadar da yakışıklı Irie Naoki’yi görür görmez aşık olur. Irie Naoki’ye açılmak için 2 yıl boyunca cesaretini toplamaya çalışan Aihara, reddedilir. 2 yıl boyunca hayatını boşa harcadığını düşünen Aihara, Irie’den vazgeçer ancak Aihara’nın evi çökünce, Aihara, babasıyla birlikte babasının bir arkadaşının evine yerleşir. Fakat babasının bu arkadaşı Irie’nin babasından başkası değildir. Kader mi yoksa kör talih mi bilinmez, Irie’yi unutmak isteyen Aihara için durum oldukça zordur.(Alıntıdır)
  Eğer hiçbirini izlemediyseniz direk animeden başlamanızı öneririm.Hem sonu felaket güzel bitti hemde konunun bölümler arası dağılımı çok güzeldi :D 

   















2 yorum:

  1. Japon Okul dizileri yazınız özenle hazırlanmış çok ayrıntılı. Gerçekten çok kaliteli bir siteniz var.

    YanıtlaSil
  2. Çok anlaşılır ve çok iyi yazmışsınız. Hemen gidip bir çoğunluğunu izleyeceğim.Ellerinize sağlık çok güzel bir site.

    YanıtlaSil